2013: Gilad Shalit

 

Kåre Kristiansens minnepris ble i 2013 tildelt Gilad Shalit i den israelske hæren. Her er komitéens begrunnelse:

 

"Gilad Shalit var på vakt langs Gaza-grensen som korporal i det israelske forsvaret, 25. juni 2006, da Hamas-terrorister tok seg gjennom tunneler under bakken og bortførte ham i en aksjon der to andre israelske soldater ble drept. Han ble holdt fanget i ensomhet i fem år, og ble nektet grunnleggende rettigheter, men beholdt motet og fatningen, og utholdt fangenskapet. Hele den israelske nasjon og venner av Israel verden over samlet seg bak Gilad Shalit og ba for hans sikkerhet og krevde hans løslatelse.

18. oktober 2011 ble han satt fri som følge av en fangeutvekslingsavtale, der Israel strakk seg langt over smertegrensen og løslot over 1000 fanger som sammen har ansvaret for over 569 israelske menneskeliv. Det illustrerer de umenneskelige dilemmaene Israel står overfor, der de må gjøre etiske, juridiske og sikkerhetsmessige vurderinger basert på et judeo-kristent verdigrunnlag, i møte med mennesker og bevegelser som ikke har respekt for verken livet eller døden.

Komiteen bak Kåre Kristiansens Minnepris hedrer ham for det mot og den utholdenhet han viste da han ble holdt i fangenskap, og for det offer han har båret for Israels skyld."